ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι το Ninjutsu;


Το Ninjutsu (忍術) αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα συστήματα ανορθόδοξου πολέμου της Ιαπωνίας, με ιστορία άνω των 1000 χρόνων. Πρόκειται για την ολοκληρωμένη και συστηματοποιημένη κωδικοποίηση της εμπειρίας των Ninja, των πολεμιστών που μέσα στους αιώνες μυήθηκαν στα μυστικά του. Περιλαμβάνει πληθώρα τεχνικών άοπλης και ένοπλης μάχης, παρατήρησης, συλλογής πληροφοριών, σαμποτάζ και επιβίωσης σε εχθρικό περιβάλλον. Είναι μια σύνθετη παράδοση σωματικής εκπαίδευσης και πνευματικής καλλιέργειας με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κυριαρχία του ασκούμενου πάνω στο «Εγώ» του. Περισσότερο από μία πολεμική τέχνη, το Ninjutsu αποτελεί έναν τρόπο ζωής και έκφρασης των ανθρώπων που ακολουθούν το Δρόμο του Πολεμιστή. Καλυμμένο από ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς για αιώνες η διδασκαλία του ήταν κρυφή, το Ninjutsu ταξίδεψε από δάσκαλο σε μαθητή και έφτασε ως τον 20ο αιώνα στα χέρια του μεγάλου δασκάλου Toshitsugu Takamatsu, ο οποίος κατείχε τον τίτλο του Soke στις 9 παραδοσιακές πολεμικές σχολές (Ryu-Ha). Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, παρακίνησε τον μαθητή και συνεχιστή της παράδοσής του Dr. Masaaki Hatsumi, να ανοίξει την τέχνη στο σύγχρονο κόσμο, το οποίο και έκανε, δεχόμενος για πρώτη φορά μη-Ιάπωνες μαθητές. Έτσι ξεκίνησε η θεμελίωση της σύγχρονης μορφής του Ninjutsu, και η εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτός που επωμίστηκε το έργο να διαδώσει την τέχνη στη Δύση και υπήρξε και ο πρώτος μη-Ιάπωνας που κατέκτησε το βαθμό του Δασκάλου (Shidoshi) είναι ο Doron Navon, στην απευθείας γραμμή του οποίου συνεχίζουμε να βαδίζουμε και εμείς. Μαθητής του Doron Navon και ιδρυτής της Ακαδημίας AKBAN είναι ο δάσκαλός μας, Yossi Sheriff. Με το ένα πόδι στη μακρινή πολεμική του παράδοσή και το άλλο στη σύγχρονη μαχητική πρακτική, το AKBAN Ninjutsu συνεχίζει να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται με την εμπειρία κάθε νέου μαθητή.
Ποια ήταν η εκπαίδευση των Ninja;


Η πολεμική εκπαίδευση των Ninja υπήρξε σκληρή, πολύπλευρη και εκτεινόταν πολύ πέρα από την απλή εκγύμναση του σώματος και τη εκμάθηση τεχνικών. Ξεκινούσε από πολύ νεαρή ηλικία και συνεχιζόταν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Εξελισσόταν συνεχώς και ενσωμάτωνε στοιχεία και γνώσεις που προέκυπταν μέσα από τις πραγματικές δοκιμασίες που αντιμετώπιζαν στις αποστολές τους. Οι Ninja εκπαιδεύονταν σε 36 κατηγορίες πολεμικών και μυστικών τεχνών (Bugei Juhappan και Ninja Juhakkei), μεταξύ των οποίων η άοπλη μάχη, το σπαθί, η ράβδος, η λόγχη, το δρεπάνι και η αλυσίδα, αλλά και πιο εξειδικευμένες γνώσεις όπως η στρατηγική, η εξαφάνιση, η μεταμφίεση, η κατασκοπεία και η ιατρική. Η αποτελεσματικότητά τους ως πολεμιστές και κατάσκοποι είναι αυτή που τους χάρισε τη φοβερή τους φήμη (που άγγιζε τα όρια του υπερφυσικού) και απότελούσε ένα ισχυρό ψυχολογικό όπλο εναντίον των αντιπάλων τους. Ασφαλώς, δεν βρισκόμαστε στα μεσαιωνικά πεδία των μαχών και ως εκ τούτου ορισμένες από τις παραπάνω δεξιότητες δεν αφορούν τον σύγχρονο ασκούμενο και σίγουρα δεν εφαρμόζονται σε καιρό ειρήνης. Οι πιο αμφιλεγόμενες τέχνες των Ninja αποτελούν αντικείμενο ιστορική μελέτης και βρίσκονται εκτός του πλαισίου λειτουργίας ενός σύγχρονου dojo.
Θα γίνω Ninja;


Ναι (αλλά όχι όπως πιθανόν φαντάζεσαι). Η εκπαιδευτική μεθοδολογία της Ακαδημίας AKBAN βασίζεται στην επιστημονική προσέγγιση και στη σκληρή προπόνηση. Η εικόνα του Ninjutsu όπως απεικονίζεται στην pop culture δεν απηχεί στην πραγματικότητα και συνεπώς δεν μας αφορά. Πλέον το Ninjutsu έχει εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και αποτελεί ένα πληρέστατο και αποτελεσματικότατο σύστημα αυτοάμυνας και εκγύμνασης που απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματοδομής και εμπειρίας. Η τέχνη επικεντρώνεται στη φυσική ροή των κινήσεων και στην προσαρμοστικότητα του μαχητή στα αναπάντεχα και εναλλασσόμενα δεδομένα της αναμέτρησης. Η εκμάθηση των τεχνικών δεν είναι παρά ο τρόπος να απελευθερωθεί το σώμα και ο νους, ώστε να ανταποκρίνονται δυναμικά στον κίνδυνο, χωρίς να αγκυλώνονται σε στυλιζαρισμένες κινήσεις και προκαθορισμένες τακτικές. Σκοπός του μαθητή στο Ninjutsu είναι η πολεμική του έκφραση να εκδηλώνεται φυσικά και αβίαστα, σαν την αναπνοή. Πολύ μακριά από την εξωπραγματική χολιγουντιανή εικόνα του σκοτεινού δολοφόνου με υπερφυσικές ιδιότητες, ο σημερινός ασκούμενος ακονίζει τη μαχητική του ικανότητα και χτίζει τη σωματική και ψυχική του αντοχή, με σκοπό την υπέρβαση των δυσκολιών και την αρμονική συνύπαρξη με τους συνανθρώπους του. Ο δρόμος του Ninja, είναι ο δρόμος του Πολεμιστή που μαζί με την σωματική άσκηση προωθεί την πνευματική καλλιέργεια, την αυτογνωσία και τη μύηση στις βαθύτερες αλήθειες, με τελικό προορισμό την εσωτερική απελευθέρωση του ανθρώπου.
Πρέπει να έχω ξανακάνει πολεμικές τέχνες;


Όχι. Προηγούμενη εμπειρία στις πολεμικές ενδεχομένως να φανεί χρήσιμη, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητη. Η εκπαίδευση μας είναι απαιτητική και χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Το σημαντικότερο είναι να δώσουμε το περιθώριο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί, "ακούγοντας" συνεχώς το σώμα μας και δίνοντας σημασία στα σημάδια που μας δίνει. Η επίγνωση των προσωπικών μας ορίων είναι βασική για την αποφυγή των τραυματισμών. Στην εκπαίδευσή μας χωρά μόνο ο υγιής εγωισμός, αυτός που μας παρακινεί να βελτιωθούμε, όχι αυτός που τροφοδοτεί τις ανασφάλειές μας. Με απλά λόγια, οι επιδειξιομανία συνήθως καταλήγει σε τραυματισμούς και ως εκ τούτου δεν έχει θέση στο dojo μας.
Τι θα μάθω;


Στο AKBAN Ninjutsu Itten Dojo εκπαιδεύουμε σκληρά το σώμα και το πνεύμα μας με σκοπό την ανάπτυξη της μαχητικής ικανότητας και της αυτογνωσίας μας. Αυτό αφορά τόσο τη φυσική μάχη, όσο και κάθε κατάσταση σύγκρουσης η οποία παραβιάζει τα όριά μας. Ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την ικανότητά μας, την αυτοπεποίθηση μας και να γινόμαστε καλύτεροι από τον χθεσινό εαυτό μας κάθε μέρα. Ο πόλεμος εμφανίζεται καθημερινά στη ζωή του κάθε ανθρώπου, είτε με το κυριολεκτικό, φριχτό του πρόσωπο, είτε με τη συμβολική, αλλά όχι λιγότερο καταστροφική, πλευρά του. Είτε συγκρουόμαστε στο πεδίο της μάχης, είτε στο εργασιακό μας περιβάλλον, είτε στο σπίτι μας, είτε στο άβατο του εαυτού μας, ο Δρόμος του Πολεμιστή είναι αυτός που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε χώρο και γαλήνη μέσα μας για να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες. Σπουδάζουμε τη βία, για να μπορέσουμε να την υπερβούμε. Συγκεκριμένα η εκπαίδευσή μας περιλαμβάνει:

  • AKBAN Ninjutsu: Πραγματιστικές μαχητικές δεξιότητες βασισμένες πάνω στη σύγχρονη ανάγνωση της αρχαίας πολεμικής τέχνης των Ninja.
  • Combat Fitness: Καλλισθενική ενδυνάμωση που αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή.
  • Animal Movement: Λειτουργική προπόνηση βασισμένη στην κινησιολογία ζώων και στη φυσική μετακίνηση στο χώρο.
  • Ninja Mobility: Ασκήσεις ευλυγισίας που αυξάνουν την ευκινησία των αρθρώσεων και προστατεύουν από τραυματισμούς.
  • DETANT Emotional Modulation: Σωματικές ασκήσεις συναισθηματικής αυτοκυριαρχίας & ενίσχυσης.
Τι χρειάζομαι για να προπονηθώ;


Καλή διάθεση, όρεξη για άσκηση και συναισθηματική ωριμότητα. Επίσης, μία απλή φόρμα και ένα μασελάκι (mouthguard). Με το πέρας του πρώτου μήνα μαθημάτων, οι ασκούμενοι οφείλουν να προμηθευτούν με ειδική φόρμα προπόνησης (Gi). Τα παραδοσιακά όπλα (κοντή-μεσαία-μακριά ράβδος, μαχαίρι, σπαθί, αλυσίδα, δόρυ, λογχοπέλεκυς) που χρησιμοποιούμε παρέχονται από το dojo. Επιπλέον εξοπλισμός όπως πχ. γάντια πυγμαχίας, κάσκες, κτλ παρέχεται αρχικά από το dojo, αλλά στη συνέχεια συνιστάται η αγορά προσωπικού εξοπλισμού για λόγους υγιεινής.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα μαθήματα;


Όλοι οι νοητικά και σωματικά ικανοί ασκούμενοι από 15 ετών και άνω, ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης. Στο AKBAN Ninjutsu Itten Dojo τηρούμε αυστηρή πολιτική κατά των διακρίσεων. Προσβλητικές, επιθετικές, ρατσιστικές, σεξιστικές και γενικά αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές και οδηγούν σε άμεση διαγραφή και αποβολή από το dojo. Ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός προς τους άλλους είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες στο dojo μας. Με τη συμμετοχή σας στο μάθημα, θεωρείται ότι έχετε αποδεχθεί τους κανόνες λειτουργίας το dojo.
Υπάρχουν αγώνες στο Ninjutsu;


Όχι. Το Ninjutsu δεν είναι άθλημα και δεν έχει κανόνες. Σεβόμαστε όλες τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα, ωστόσο οι στόχοι μας διαφέρουν. Οι κανόνες που ακολουθούμε κατά τη διάρκεια του sparring έχουν σκοπό τη ρεαλιστική εφαρμογή των γνώσεών μας με ασφάλεια, όχι τη νίκη ή τους πόντους. Το μόνο που μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε είναι ότι οι συνασκούμενοί μας μπορούν να μας εμπιστεύονται. Δεν θεωρούμε την τέχνη μας ανώτερη ή κατώτερη από οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη ή μαχητικό άθλημα. Ο χρόνος του καθενός είναι πολύτιμος και πρέπει να τον αφιερώνει εκεί που επιθυμεί. Υπάρχει πληθώρα dojo που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κάποιου ασκούμενου για αθλητικού τύπου ανταγωνισμό. Το AKBAN Ninjutsu Itten Dojo δεν είναι ανάμεσά τους.
Πως μπορώ να έρθω στο dojo;


Το AKBAN Ninjutsu Itten Dojo βρίσκεται στο Μεταξουργείο, στην οδό Αντιλόχου 5 (ακριβώς εκεί που καταλήγει η γέφυρα της λεωφόρου Αθηνών), στον 1ο όροφο, και είναι προσβάσιμο πολύ εύκολα με τα ΜΜΜ. Βρισκόμαστε σε απόσταση 600 μέτρων από το σταθμό Μεταξουργείο (Κόκκινη Γραμμή), 700 μέτρων από το σταθμό Κεραμεικός (Μπλε Γραμμή) και 1000 μέτρων από το σταθμό Θησείο (Πράσινη Γραμμή). Επίσης από τους γύρω δρόμους περνούν πολλά λεωφορεία, ενώ στην πλατεία Μεταξουργείου βρίσκεται και σταθμός ταξί. Σε περίπτωση που έρθεις με αυτοκίνητο, η περιοχή έχει σχεδόν πάντα θέση να παρκάρεις στο δρόμο, ενώ ακριβώς δίπλα στο χώρο μας λειτουργεί φυλασσόμενο ιδιωτικό πάρκινγ. Μπορείς να έρθεις σε οποιοδήποτε μάθημά μας κατόπιν επικοινωνίας.