DOJO & ΣΥΜΒΟΛΑ

Martial Arts Space

Το AKBAN Itten Dojo είναι το δεύτερο dojo της οικογένειας του AKBAN Greece. Ιδρύθηκε το 2015 από τον Άρη Πήτα και λειτουργεί στο Μεταξουργείο, σε μια από τις πιο πολυπολιτισμικές και ζωντανές γειτονιές της Αθήνας. Όλες οι δραστηριότητές μας αντίκεινται στις διακρίσεις και διέπονται από αδιαπραγμάτευτο σεβασμό σε κάθε ασκούμενο και ασκούμενη μας.​

Οι προπονήσεις μας γίνονται σε χώρο 60 τμ στρωμένο με ολοκαίνουριο, επαγγελματικό tatami αγωνιστικών προδιαγραφών (πάχους 4 εκατοστών, αντιβακτηριακό, αντικραδασμικό). Σε συνδυασμό με τον προστατευτικό εξοπλισμό που διαθέτουμε στους νέους ασκούμενους (γάντια 16oz, στόχοι, ασπίδες, κάσκες, θώρακες, εκπαιδευτικά όπλα), το dojo μας αποτελεί έναν φιλόξενο, ευχάριστο και ασφαλή χώρο εκπαίδευσης .

Hard Kinetic Space
_MG_8839.jpg
_MG_8949.jpg
_MG_8957.jpg
_MG_8888.jpg
_MG_8856.jpg

  ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ

Το AKBAN Itten Dojo είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι ειλικρινείς ασκούμενοι που επιθυμούν να πορευτούν στο Δρόμο του Budō (武道). Ο δρόμος αυτός αφορά τον καθένα που αναγνωρίζει την αξία του ως ανθρώπινο πλάσμα, αναγνωρίζει την ίδια αξία στα άλλα έμβια όντα, και είναι έτοιμος να πολεμήσει για να την προφυλάξει. Η αναγνώριση αυτή είναι βιωματική, διαρκής και αποτελεί αφετηρία για δράση. Σπουδάζουμε τη μάχη, την ανατέμνουμε, εκθέτουμε το σώμα, το νου και την καρδιά μας σε αυτή, με σκοπό να ανακαλύψουμε στην ουσία του τον πραγματικό μας εαυτό.
Το όχημα μας σε αυτό το Δρόμο είναι το AKBAN Ninjutsu και ο στόχος μας είναι διττός. Αφενός, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να μεταφέρουμε την αρχαία πολεμική παράδοση των ninja στον 21ο αιώνα, προφυλάσσοντας με σεβασμό και προσοχή τη γνώση που μας έχουν εμπιστευτεί οι δάσκαλοί

Το Ιδεόγραμμα

Το ιδεόγραμμα 信念 (shin-nen) του AKBAN Itten Dojo συμβολίζει την κριτική σκέψη που οδηγεί στην πράξη. Αποτελείται από το kanji 信じる που σημαίνει "να έχω πίστη και εμπιστοσύνη", και το kanji 念 που σημαίνει "σκέψη, ιδέα, ενσυνειδητότητα". Μαζί μπορούν να ερμηνευτούν ως η εμπιστοσύνη στο νου και την καρδιά μας, η βαθιά περισυλλογή πάνω σε όσα πιστεύουμε και η εστίαση σε ότι είναι σημαντικό και αληθινό για εμάς. Περικλύει την πεμπτουσία του Δρόμου του Πολεμιστή και αποτελεί την πυξίδα μας. Εξετάζουμε την πραγματικότητα με οξυδέρκεια και λογική, εμπιστευόμαστε την κρίση μας και την ηθική μας, και μπαίνουμε με βεβαιότητα στη μάχη. Αυτή είναι η καθαρότητα του νου που επιζητούμε, η σκέψη που είναι εφαλτήριο για δράση.

_MG_8926.jpg

Το Ραβδί

Το ραβδί του AKBAN Itten Dojo συμβολίζει το ταξίδι και προέρχεται από ένα κομμάτι ξύλο που ήταν μέρος ενός φράχτη που βρισκόταν στα βουνά της Σαμοθράκης. Πεσμένο στο έδαφος, δαρμένο από τον ήλιο, τη βροχή και τον άνεμο, απογυμνωμένο ακόμα και από το χρώμα του. Σαρακοφαγωμένο αλλά ακόμα δυνατό, συνοδεύει και στηρίζει τον οδοιπόρο, κι έτσι αποκτά νέο προορισμό. Όχι πια να φράζει το δρόμο, αλλά να τον ανοίγει. Στο AKBAN Itten Dojo αφομοιώνουμε τις εμπειρίες μας ως εσωτερική δύναμη και φέρουμε τα σημάδια μας ως στολίδια. Καλωσορίζουμε την περιπλάνηση και κάθε δυσκολία μας κάνει ισχυρότερους. Η δίψα για το ταξίδι είναι το πρώτο βήμα στο Δρόμο. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε να ταξιδεύουμε.

_MG_8934.jpg

Το Κυάλι

Το κυάλι του AKBAN Itten Dojo συμβολίζει την ανοιχτή αντίληψη και είναι κατασκευασμένο στα πρότυπα των παλιών ναυτικών τηλεσκοπίων. Είναι βαρύ, φτιαγμένο από μέταλλο, γυαλί και δέρμα, και χρειάζεται φροντίδα. Ακριβώς όπως η παράδοσή μας, βρίσκεται τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Στο AKBAN Itten Dojo έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, τόσο στον ορίζοντα, όσο και προς τα μέσα, σε κάθε απόσταση, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής. Προτού προβούμε σε συμπεράσματα, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αφαιρέσει το κάλυμμα του φακού μας, ώστε να δούμε όντως τον κόσμο, όχι τις προκαταλήψεις και τις προσδοκίες μας. Η αναζήτηση του αληθινού μας προορισμού είναι το δεύτερο βήμα στο Δρόμο. Πάντα είμαστε έτοιμοι να δούμε την πραγματικότητα με νέα μάτια.

_MG_8946.jpg

Το Σπαθί

Το σπαθί του AKBAN Itten Dojo συμβολίζει τη μάχη και είναι ένα ninjatō (忍者刀), το ξίφος που έχει κατεξοχήν συνδεθεί με τους ninja. Είναι τόσο όπλο, όσο και εργαλείο. Δεν είναι ακριβό, εύκολα εγκαταλείπεται αν χρειαστεί, επιτελεί το σκοπό του, αλλά δεν γίνεται το ίδιο αυτοσκοπός. Συμβολίζει τη βία που χρειάζεται να ασκήσουμε, όταν χρειάζεται να την ασκήσουμε. Στο AKBAN Itten Dojo είμαστε έτοιμοι για τη βία, αλλά φειδωλοί στην χρήση της. Δεν την επιθυμούμε, δεν αντλούμε απόλαυση και αυταξία από αυτή. Την χρησιμοποιούμε ως έσχατο εργαλείο, και είμαστε πρόθυμοι να την εγκαταλείψουμε μόλις πάψει να είναι χρήσιμη. Η ετοιμότητα για τη μάχη και η μη προσκόλληση σε αυτή είναι το τρίτο βήμα στο Δρόμο. Πολεμούμε όταν χρειάζεται, σταματάμε όταν πρέπει.

IMG_20181030_212025.jpg

Το Βιβλίο

Το βιβλίο του AKBAN Itten Dojo συμβολίζει την πραγματική υπόσταση του dojo μας. Στις σελίδες του εγγράφονται όλοι οι ασκούμενοι και ασκούμενες που ολοκληρώνουν το AKBAN Kamon Test. Εκεί αποτυπώνουν τη σκέψη τους για να συμβουλέψουν τους επόμενους μαχητές που θα βρεθούν στη θέση τους. Στην πραγματικότητα, το dojo μας δεν είναι ο τόπος που εκπαιδευόμαστε, ούτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε. Είναι οι ώρες που αφιερώνουμε, ο ιδρώτας που χύνουμε, τα όρια που υπερβαίνουμε, οι σχέσεις εμπιστοσύνης, φιλίας και αλληλεγγύης που χτίζουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά, το μόνο που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι. Το AKBAN Itten Dojo δεν είναι ο χώρος του, είναι οι άνθρωποί του.

μας και οι πολεμιστές πριν από εμάς. Αφετέρου έχουμε θέσει ως αποστολή μας να απαλλάξουμε την πολεμική μας τέχνη από παρανοήσεις και δεισιδαιμονίες, μελετώντας τη κριτικά με βάση την πραγματικότητα της σύγχρονης μάχης. Στεκόμαστε με το ένα πόδι στο μακρινό, μυθικό παρελθόν και με το άλλο ξεκάθαρα στο απτό, υλικό παρόν.

Ταυτόχρονα όμως, έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε. Το ιδεόγραμμα του ονόματος μας - Itten (一 天) - σημαίνει στερέωμα, ολόκληρος ο έναστρος ουρανός. Συμβολίζει την αντίληψή μας ότι υπάρχουν άπειροι δρόμοι για να πορευτεί κανείς και όλοι απαιτούν αφοσίωση και σθένος. Η αμείλικτη οικονομία της φύσης επιβάλλει ότι όλα είναι απαραίτητα για τη λεπτή ισορροπία της ζωής. Σεβόμαστε όλους τους δρόμους και όλους τους οδοιπόρους, είτε είναι σύμμαχοι, είτε είναι αντίπαλοι. Συμπορευόμαστε αν πρέπει, πολεμούμε αν χρειάζεται.

Διότι  ο δικός μας δρόμος είναι ο Δρόμος του Πολεμιστή.

Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται πλήρως στα 5 σύμβολα του dojo μας: Το ιδεόγραμμα, το ραβδί, το κυάλι, το σπαθί και το βιβλίο.

_MG_8911.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο, να στείλετε email ή μήνυμα στο Facebook:
  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
Visitors:

©2017 BY ARIS PITAS