AKBAN ITTEN DOJO

Martial Arts Space

Το AKBAN Itten Dojo είναι μέλος της οικογένειας του AKBAN Greece. Ιδρύθηκε το 2015 και λειτουργεί στο Μεταξουργείο, μια από τις πιο πολυπολιτισμικές και ζωντανές γειτονιές της Αθήνας.

Όλες οι δραστηριότητές μας διέπονται από αδιαπραγμάτευτο σεβασμό σε κάθε άνθρωπο και αντίκεινται στις διακρίσεις.​

Προπονούμαστε σε χώρο 60 τμ στρωμένο με ολοκαίνουριο, επαγγελματικό tatami αγωνιστικών προδιαγραφών (πάχους 4 εκατοστών, αντιβακτηριακό, αντικραδασμικό).

Διαθέτουμε προστατευτικό εξοπλισμό για τους νέους μαθητές και μαθήτριες (γάντια 16oz, επικαλαμίδες, στόχοι, ασπίδες, κάσκες, θώρακες, εκπαιδευτικά όπλα).

Το dojo μας αποτελεί έναν φιλόξενο, ευχάριστο και ασφαλή χώρο για σκληρή εκπαίδευση.

ΑΡΧΕΣ & ΣΥΜΒΟΛΑ

Το AKBAN Itten Dojo είναι ευπρόσδεκτοι όλ@ όσ@ επιθυμούν να πορευτούν στο Δρόμο του Budō (武道).

Ο δρόμος αυτός αφορά τον καθένα που αναγνωρίζει την αξία του ως ανθρώπινο πλάσμα, αναγνωρίζει την ίδια αξία στα άλλα έμβια όντα, και είναι έτοιμος να πολεμήσει για να την προφυλάξει. Η αναγνώριση αυτή είναι βιωματική, διαρκής και αποτελεί αφετηρία για δράση.

Σπουδάζουμε τη μάχη, την ανατέμνουμε, εκθέτουμε το σώμα, το νου και την καρδιά μας σε αυτή, με σκοπό να ανακαλύψουμε  τον πραγματικό μας εαυτό.
Το όχημα μας σε αυτό το Δρόμο είναι το AKBAN Ninjutsu. Ο στόχος μας είναι διττός. Αφενός, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να μεταφέρουμε την αρχαία πολεμική παράδοση των ninja στον 21ο αιώνα, προφυλάσσοντας με επιμέλεια τη γνώση που μας έχουν εμπιστευτεί οι δάσκαλοί μας.

_MG_8911.jpg

Το Ιδεόγραμμα

Το ιδεόγραμμα 信念 (shin-nen) του AKBAN Itten Dojo συμβολίζει τη βούληση που οδηγεί στην πράξη. Αποτελείται από το kanji 信じる που σημαίνει "να έχω πίστη και εμπιστοσύνη", και το kanji 念 που σημαίνει "σκέψη, ιδέα, ενσυνειδητότητα". Μαζί μπορούν να ερμηνευτούν ως η πίστη στον εαυτό μου, η εμπιστοσύνη στην κρίση μου, η τόλμη να πράξω όσα πιστεύω. Τίποτα από αυτά δεν αρκεί, αν δεν οδηγούν όντως στην πράξη. Η απόφαση να πράξω είναι το πρώτο βήμα στο Δρόμο. 

 

Η ζωή είναι μικρή για ατέρμονα ομφαλοσκόπηση - εν αρχή η Πράξη.

_MG_8926.jpg

Το Ραβδί

Το ραβδί του AKBAN Itten Dojo ήταν κάποτε ένα απλό κομμάτι ξύλο πεταμένο στα βουνά της Σαμοθράκης. Απογυμνωμένο και σαρακοφαγωμένο, αλλά δυνατό, σε αυτό στηρίζομαι για να πάρω τον ανήφορο. Η δύναμή μου πηγάζει από τα λάθη μου, τις αποτυχίες μου, τα τραύματά μου - τα δέχομαι όλα με αγάπη και φέρω τα σημάδια μου ως στολίδια. Δεν είμαι τέλειος και αυτό είναι εντάξει - δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. Η αποδοχή του εαυτού μου είναι το δεύτερο βήμα στο Δρόμο.

 

Ο εαυτός μου είναι ο μόνος συνοδοιπόρος που με συνοδεύει από την αρχή ως το τέλος.

_MG_8934.jpg

Το Κυάλι

Το κυάλι του AKBAN Itten Dojo είναι ένα παλιό ναυτικό τηλεσκόπιο, που χρειάζεται φροντίδα για να λειτουργεί σωστά. Για να δω τον ορίζοντα, πρέπει να αφαιρέσω το κάλυμμα από το φακό του. Το ίδιο πρέπει να κάνω και για το νου μου. Όταν κοιτάζω προς τα έξω, αφαιρώ τις προκαταλήψεις μου, ώστε να δω τον κόσμο όπως είναι, όχι όπως τον θέλουν οι προσδοκίες μου. Το ίδιο όταν κοιτάω προς τα μέσα. Η ριζοσπαστική ειλικρίνεια είναι το τρίτο βήμα στο Δρόμο.

 

Κοιτάζω την πραγματικότητα όπως είναι, όχι όπως θα ήθελα να είναι.

_MG_8946.jpg

Το Σπαθί

Το σπαθί του AKBAN Itten Dojo είναι τόσο όπλο, όσο και εργαλείο. Δεν είναι ακριβό, δεν είναι όμορφο, δεν είναι "ιερό". Είναι ο πόλεμος που έχω μέσα μου. Είμαι έτοιμος για τη βία, αλλά φειδωλός στην χρήση της. Δεν την επιθυμώ και δεν προσκολλώμαι σε αυτή, ακόμα και αν με κάνει να νιώθω δυνατός. Ακονίζω το σώμα και το πνεύμα μου, ζω τη ζωή μου πλέρια και ελεύθερα, αλλά μια μέρα όλα θα πρέπει να τα εγκαταλείψω. Η μη προσκόλληση είναι το τελευταίο βήμα στο Δρόμο.

 

Ο Δρόμος οδηγεί στο θάνατο, αλλά περνάει πρώτα από τη ζωή.

IMG_20181030_212025.jpg

Το Βιβλίο

Το βιβλίο του AKBAN Itten Dojo συμβολίζει την πραγματική υπόσταση του dojo μας. Στις σελίδες του εγγράφονται οι μαθητές και μαθήτριες που κατάκοποι ολοκληρώνουν τη δοκιμασία του AKBAN Kamon Test. Το dojo είναι ο ιδρώτας που χύνω, τα όρια που υπερβαίνω, οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης που χτίζω με τους ανθρώπους που μου εμπιστεύονται το σώμα τους κι εγώ σε αυτούς το δικό μου. Δεν είμαι μόνος. Η ειρηνική συνύπαρξη πάνω στη Γη είναι ο Δρόμος. 

 

Το AKBAN Itten Dojo δεν είναι τόπος, είναι άνθρωποί.

Αφετέρου έχουμε θέσει ως αποστολή μας να απαλλάξουμε την πολεμική μας τέχνη από παρανοήσεις και δεισιδαιμονίες, μελετώντας τη κριτικά με βάση την πραγματικότητα της σύγχρονης μάχης. Στεκόμαστε με το ένα πόδι στο μακρινό, μυθικό παρελθόν και με το άλλο ξεκάθαρα στο απτό, υλικό παρόν.

Ταυτόχρονα όμως, έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε. Το ιδεόγραμμα του ονόματος μας - Itten (一 天) - σημαίνει στερέωμα, ολόκληρος ο έναστρος ουρανός. Συμβολίζει την αντίληψή μας ότι υπάρχουν άπειροι δρόμοι για να πορευτεί κανείς και όλοι απαιτούν αφοσίωση και σθένος. Σεβόμαστε όλους τους δρόμους και όλους τους οδοιπόρους, είτε είναι σύμμαχοι, είτε είναι αντίπαλοι. Συμπορευόμαστε με τους μεν, πολεμούμε με τους δε. Αλλά όλοι είναι άνθρωποι στα μάτια μας.

Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται πλήρως στα 5 σύμβολα του dojo μας: Το ιδεόγραμμα, το ραβδί, το κυάλι, το σπαθί και το βιβλίο.